Studenac: Kea je odličan poligon za nastavak širenja u Sloveniji

Bez autora
Sep 22 2024

Preuzimanje šentjurskog trgovačkog lanca Kea predstavlja odlično polazište za daljnje širenje u Sloveniji, rekao je na predstavljanju posla u Ljubljani Andrija Topić, član uprave za akvizicije i integracije hrvatskog trgovačkog lanca Studenac.

Vrijednost posla nisu otkrili, ali su najavili da će zadržati Keine zaposlenike i dobavljače.

Tvrtka Studenac najbrže je rastući trgovački lanac u Hrvatskoj po broju trgovina, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik uprave Studenca Michal Senczuk. Tvrtka je osnovana 1991. godine u Omišu kraj Splita, a od 2018. godine, kada su prešli u vlasništvo Enterprise Investorsa i započeli temeljitu poslovnu transformaciju, utrostručili su broj svojih trgovina na hrvatskom tržištu kako otvaranjem novih lokacija, tako i preuzimanje manjih trgovačkih lanaca.

Krajem prošle godine imali su 1.265 trgovina, a Konzum 618. Studenac trenutno ima 1.317 trgovina i oko 6.500 zaposlenih.

Preuzimanje šentjurske Kee predstavlja prvo širenje Studenca izvan granica Hrvatske. Keo smo vidjeli kao odlično polazište za temelje na kojima ćemo graditi daljnje širenje u Sloveniji, rekao je Andrija Topić, član uprave Studenca odgovoran za akvizicije i integracije.

Ulazak na slovensko tržište za Studenac je bio logičan korak jer, kako je objasnio Topić, riječ je o jednom od razvijenijih tržišta u srednjoj i istočnoj Europi, a osim zemljopisne blizine postoje i mnoge kulturološke sličnosti dviju zemalja.

U Sloveniji vide priliku i za svoj poslovni model koji je usmjeren na manje trgovine koje su blizu potrošača i nude im svakodnevne potrepštine. Njihov slogan je tako mali, ali važan.

Veličina i položaj Keinih trgovina bili su taman za koncept tvrtke Studenac, ocijenio je Topić i izrazio nadu da je preuzimanje Kee prvo od mnogih u Sloveniji.

Kako je objasnio, trgovine će, barem zasad, nastaviti poslovati pod imenom Kea. Zadržat će sve zaposlenike i neće mijenjati opskrbne lance, a posebnu pozornost posvetiti lokalnim dobavljačima.

Sjedište tvrtke Kea ostaje u Šentjuru, uvjerili su Senczuk i Topić. Bivši vlasnik lanca Kea Boštjan Kukovičič, prema Topićevim riječima, imat će ulogu konzultanta u tvrtki.

Šentjurski tragovec je obiteljsko poduzeće s nešto više od 250 zaposlenih, koje ima 31 trgovinu, većinom u Celju i Savinju, ali iu Mariboru, Prekmurju i na Krasu te u Primorsko-notranjskoj regiji. Lani je tvrtka zabilježila gotovo 50 milijuna eura prihoda.

Trgovački lanac Studenac ljetos je potpisao ugovor o kupnji Kee. Početkom rujna zeleno svjetlo za preuzimanje dala je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik